18 yaşını dolduranlar dikkat: Çalışmadan emeklilik… Kimler yararlanabilir

Çalışmadan Emeklilik için Kimler Yararlanabilir?

Sosyal güvenlik mevzuatına göre emeklilik için belirli şartlar bulunmaktadır. Emeklilik için gerekli olan prim ödemeleri, isteğe bağlı sigorta yoluyla da yapılabilmektedir.

18 Yaşını Dolduran Herkes Emeklilik İçin Adım Atabilir

18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı, isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek emeklilik sürecine başlayabilir. Bu durum gençler için de geçerlidir. Gençler, sosyal güvenceyi elde ederken aynı zamanda emeklilik hakkı kazanmaktadırlar.

İsteğe Bağlı Sigorta Kimler İçin Uygundur?

Türkiye’de ikamet eden ancak zorunlu sigortalı olmayı gerektirmeyen, az çalışan veya tam gün çalışmayan, emekli olmayan ve 18 yaşını dolduran kişiler isteğe bağlı sigortadan yararlanabilirler.

Başvuru Nasıl Yapılır?

İsteğe bağlı sigorta için başvuru yapmak isteyenler, ilgili belgelerle birlikte ikamet ettikleri sosyal güvenlik merkezlerine veya il müdürlüklerine başvuruda bulunmalıdır.

Ödenmesi Gereken Prim Miktarı

İsteğe bağlı sigorta primi, belirlenen prime esas kazancın yüzde 32’si olarak hesaplanmaktadır. 2025 yılı için aylık en az ödeme tutarı 8.321 TL’dir.

Ödeme Koşulları ve Sonlandırma

İsteğe bağlı sigortalılığı sonlandırmak isteyenler, belirli koşullara tabidir. Primlerini eksiksiz ödemeyenler için çeşitli seçenekler sunulmaktadır.

Evde Çalışanlar da Sigortalanabilir

Evde küçük işler yaparak para kazananlar da primlerini ödeyerek sigortalı olabilirler. Bu durum, sağlık hizmetlerinden ve emeklilik imkânlarından faydalanmalarını sağlar.

Yenilikler ve Gençlere İş İmkanı

Üniversite öğrencileri, ev kadınları ve engellilere yarı zamanlı iş imkânları sunulmaktadır. Sosyal hizmetler, kütüphane ve eğitim gibi alanlarda çalışma imkânı sağlanmaktadır.

Ücret ve Çalışma Koşulları

Gençlere aylık 15 bin lira ücret ödenerek, iş imkânları genişletilmektedir. Ev kadınlarına ve çocuk sahibi kadınlara da evden çalışma olanağı sunulmaktadır.

Related Posts

Kara yollarında yol çalışmaları ile ilgili uyarılar (01 Temmuz 2025)

Karayolları Genel Müdürlüğünün yol durumu bültenine göre, O-4 Otoyolu’nun Hendek Kavşağı 159-160. kilometrelerinde üstyapı yenileme çalışmaları yapılıyor. Bu nedenle D-100 devlet yolundan otoyola girişler ve buradan çıkışlar trafiğe kapatıldı …

TÜRK-İŞ: Açlık sınırı 26 bin TL’yi, yoksulluk sınırı 85 bin TL’yi aştı

TÜRK-İŞ: Açlık sınırı 26 bin TL’yi, yoksulluk sınırı 85 bin TL’yi aştı

Doğrudan satışta tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilecek

Ticaret Bakanlığı’nın yeni yönetmelik taslağına göre doğrudan satışlarda tüketiciler, satın aldıkları ürün ya da hizmetten 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayabilecek.

Banka hesaplarını kontrol edin! Binlerce kişiye ödemeler yatırılmaya başladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı binlerce aileye destek ödemesinin yatırıldığını belirtti.

CHP’li Kış isyan etti: Vatandaş vergiye, cezaya, harca çalışıyor

CHP’li Kış, “Bu ülkede vatandaş vergiye, cezaya, harca çalışıyor, sarayın kasası büyüyor!” dedi. CHP’li Gülcan Kış, son artışlarla birlikte yurt dışı çıkış harcının 710 liraya yükseltildiğini, buna ek olarak pasaport işlemlerinde sağlık sigortası bedeli adı altında vatandaştan dört ayda tam 1 milyar lira toplandığını hatırlattı.

Tapu sahiplerine Kentsel dönüşüm uyarısı: Haklarınızı korumak için 7 kritik nokta

Yaşanan depremler sonrası hız kazanan kentsel dönüşüm projeleri, tapu sahiplerinin dikkat etmesi gereken birçok önemli noktayı beraberinde getiriyor. Kentsel dönüşüm süreci, sadece ev sahipleri için değil, aynı zamanda müteahhitler için de karmaşık bir dönemi işaret ediyor. Bu noktada, hak sahiplerinin yasal haklarını güvence altına alabilmesi için sözleşme sürecinde dikkat edilmesi gereken 7 kritik nokta büyük bir önem taşıyor.