Çalışmadan emekli olmanın yolu var

İsteğe Bağlı Sigortalılık Sistemi: Çalışmadan Emekli Olmak Mümkün!

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) sunmuş olduğu ”isteğe bağlı sigortalılık” sistemi, çalışmadan prim ödeyerek emekli olmak için bir kapı açıyor. SGK tarafından sunulan bu sistem, özellikle aktif olarak sigortalı çalışmayan ama emeklilik hakkı elde etmek isteyen kişiler için değerli bir alternatif olarak değerlendiriliyor.

İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için aranan şartlar:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • SSK veya Bağ-Kur kapsamında aktif çalışmıyor olmak
  • Sigortalı çalışılsa dahi, ayda 30 günden az çalışıyor olmak
  • Malullük veya yaşlılık aylığı almıyor olmak

BAŞVURU SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

Bu koşulları sağlayan bireyler iki yoldan biriyle başvuru yapabiliyor:

  • e-Devlet üzerinden online başvuru: İlk kez başvuru yapacaklar için en hızlı ve kolay yöntem.
  • SGK müdürlükleri aracılığıyla: “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” doldurularak ikamet edilen yerdeki SGK merkezine şahsen başvuru yapılabiliyor.

KAÇ GÜN PRİM ÖDEMEK GEREKİYOR?

İsteğe bağlı sigortalı olarak emekli olabilmek için SGK tarafından belirlenen prim günü sınırı 9 bin gün. Bu, 4B (Bağ-Kur) kapsamındaki bireyler için geçerli olup yaklaşık 25 yıllık düzenli prim ödemesini ifade ediyor.

AYLIK PRİM TUTARI NE KADAR?

Ödenecek prim tutarı, sigortalının beyan ettiği gelire göre değişiyor. Prim oranı, belirlenen kazancın yüzde 32’si olarak hesaplanıyor. 2025 yılı için belirlenen asgari ve azami aylık prim tutarları ise şöyle:

  • En düşük aylık prim: 8.321,76 TL
  • En yüksek aylık prim: 62.413 TL

Daha düşük prim ödeyenler daha düşük, yüksek prim ödeyenler ise daha yüksek emekli maaşı alabiliyor. Bu durum, gelecekteki emeklilik gelirini doğrudan etkiliyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLUNUR?

İsteğe bağlı sigortalılık sistemi Bağ-Kur kapsamında değerlendirildiği için bu sistemde emekli olma yaşı 60 olarak belirlenmiş durumda. Gerekli prim gününü tamamlayan bireyler, bu yaştan itibaren emekli aylığı almaya hak kazanabiliyor.

EMEKLİLİK İÇİN ALTERNATİF BİR YOL

SGK tarafından sunulan ”İsteğe bağlı sigortalılık” aktif bir çalışma hayatı olmayan ama emekli olmayı hedefleyen kişiler için önemli bir fırsat sunuyor. Sistemden yararlanmabilmek için gerekli şartları sağlamak ve uzun vadeli bir prim planlaması yapmak gerekiyor. Düzenli prim ödeyen bireyler, herhangi bir işte çalışmadan da emeklilik hakkını elde edebiliyor.

Related Posts

Kara yollarında yol çalışmaları ile ilgili uyarılar (01 Temmuz 2025)

Karayolları Genel Müdürlüğünün yol durumu bültenine göre, O-4 Otoyolu’nun Hendek Kavşağı 159-160. kilometrelerinde üstyapı yenileme çalışmaları yapılıyor. Bu nedenle D-100 devlet yolundan otoyola girişler ve buradan çıkışlar trafiğe kapatıldı …

TÜRK-İŞ: Açlık sınırı 26 bin TL’yi, yoksulluk sınırı 85 bin TL’yi aştı

TÜRK-İŞ: Açlık sınırı 26 bin TL’yi, yoksulluk sınırı 85 bin TL’yi aştı

Doğrudan satışta tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilecek

Ticaret Bakanlığı’nın yeni yönetmelik taslağına göre doğrudan satışlarda tüketiciler, satın aldıkları ürün ya da hizmetten 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayabilecek.

Banka hesaplarını kontrol edin! Binlerce kişiye ödemeler yatırılmaya başladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı binlerce aileye destek ödemesinin yatırıldığını belirtti.

CHP’li Kış isyan etti: Vatandaş vergiye, cezaya, harca çalışıyor

CHP’li Kış, “Bu ülkede vatandaş vergiye, cezaya, harca çalışıyor, sarayın kasası büyüyor!” dedi. CHP’li Gülcan Kış, son artışlarla birlikte yurt dışı çıkış harcının 710 liraya yükseltildiğini, buna ek olarak pasaport işlemlerinde sağlık sigortası bedeli adı altında vatandaştan dört ayda tam 1 milyar lira toplandığını hatırlattı.

Tapu sahiplerine Kentsel dönüşüm uyarısı: Haklarınızı korumak için 7 kritik nokta

Yaşanan depremler sonrası hız kazanan kentsel dönüşüm projeleri, tapu sahiplerinin dikkat etmesi gereken birçok önemli noktayı beraberinde getiriyor. Kentsel dönüşüm süreci, sadece ev sahipleri için değil, aynı zamanda müteahhitler için de karmaşık bir dönemi işaret ediyor. Bu noktada, hak sahiplerinin yasal haklarını güvence altına alabilmesi için sözleşme sürecinde dikkat edilmesi gereken 7 kritik nokta büyük bir önem taşıyor.