Finansman krizi büyüyür: 19 Mart sanrası faizler arttı, ticari krediler dibi vurdu

Faiz Artışı ve Bereketli Kredi Büyümesi Dönemi Son Buldu

Son dönemde, ekonomideki sıkılaşma adımları nedeniyle firmaların finansman sorunları giderek derinleşmekte. Faiz oranlarındaki yükseliş, 19 Mart’ta gerçekleşen İBB operasyonundan sonra Merkez Bankası’nın aldığı sıkılaşma kararları ile daha da artış gösterdi.

Şu anda kredi ve finansman konusunda sorun yaşayan şirketler, Merkez Bankası’nın kararları sonrasında bankaların faiz oranlarını artırmasıyla zor durumda kalıyor.

Ticari kredilerde yaşanan 13 haftalık yıllıklandırılmış kur etkisinden arındırılmış büyüme, yüzde 26,63 ile son 15 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Aylık bazda TL cinsinden KOBİ kredilerinde ise bu yılın en düşük aylık büyümesi yaşandı.

Ekonomim yazarı Şebnem Turhan‘ın haberine göre, faiz oranlarındaki artış nedeniyle ticari kredi büyüme oranı yüzde 26,63’e kadar geriledi. Merkez Bankası verilerine göre, ticari kredilerdeki yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış büyüme 16 Mayıs itibarıyla yüzde 26,63’e düştü. Bu seviye en son 31 Ocak haftasında görülmüştü ve ticari kredi büyümesi 4 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Kredi büyümesindeki yavaşlama, KOBİ kredilerinde de kendini gösterdi ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, mayıs ayında KOBİ kredilerinde aylık büyüme yüzde 1,40 olarak gerçekleşti.

TL cinsinden KOBİ kredilerinde yaşanan düşüş, Merkez Bankası’nın ocak ayında yüzde 2,5 aylık büyüme sınırını getirmesinin ardından mayıs ayında doruk noktasına ulaştı. Ocakta yüzde 2,87 olan aylık büyüme, şubatta yüzde 3,18’e yükselmişti. Ancak mart, nisan ve mayıs aylarında büyüme oranı sırasıyla yüzde 2,72; yüzde 2,41’e gerilerken mayıs ayında ciddi bir düşüş yaşandı. 16 Mayıs itibarıyla, aylıklandırılmış TL cinsinden KOBİ kredileri 3 trilyon 840 milyar 449,4 milyon liraya ulaştı.

Related Posts

Kara yollarında yol çalışmaları ile ilgili uyarılar (01 Temmuz 2025)

Karayolları Genel Müdürlüğünün yol durumu bültenine göre, O-4 Otoyolu’nun Hendek Kavşağı 159-160. kilometrelerinde üstyapı yenileme çalışmaları yapılıyor. Bu nedenle D-100 devlet yolundan otoyola girişler ve buradan çıkışlar trafiğe kapatıldı …

TÜRK-İŞ: Açlık sınırı 26 bin TL’yi, yoksulluk sınırı 85 bin TL’yi aştı

TÜRK-İŞ: Açlık sınırı 26 bin TL’yi, yoksulluk sınırı 85 bin TL’yi aştı

Doğrudan satışta tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilecek

Ticaret Bakanlığı’nın yeni yönetmelik taslağına göre doğrudan satışlarda tüketiciler, satın aldıkları ürün ya da hizmetten 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayabilecek.

Banka hesaplarını kontrol edin! Binlerce kişiye ödemeler yatırılmaya başladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı binlerce aileye destek ödemesinin yatırıldığını belirtti.

CHP’li Kış isyan etti: Vatandaş vergiye, cezaya, harca çalışıyor

CHP’li Kış, “Bu ülkede vatandaş vergiye, cezaya, harca çalışıyor, sarayın kasası büyüyor!” dedi. CHP’li Gülcan Kış, son artışlarla birlikte yurt dışı çıkış harcının 710 liraya yükseltildiğini, buna ek olarak pasaport işlemlerinde sağlık sigortası bedeli adı altında vatandaştan dört ayda tam 1 milyar lira toplandığını hatırlattı.

Tapu sahiplerine Kentsel dönüşüm uyarısı: Haklarınızı korumak için 7 kritik nokta

Yaşanan depremler sonrası hız kazanan kentsel dönüşüm projeleri, tapu sahiplerinin dikkat etmesi gereken birçok önemli noktayı beraberinde getiriyor. Kentsel dönüşüm süreci, sadece ev sahipleri için değil, aynı zamanda müteahhitler için de karmaşık bir dönemi işaret ediyor. Bu noktada, hak sahiplerinin yasal haklarını güvence altına alabilmesi için sözleşme sürecinde dikkat edilmesi gereken 7 kritik nokta büyük bir önem taşıyor.