İnfertilite Her 6 Çiftten Biri Çocuk Sahibi Olamıyor

İnfertilite ve Erkeklerdeki Riskleri

Günümüzde infertilite sorunu yaygınlaşmaktadır. Uzmanlara göre, her altı çiftten biri bebek sahibi olamamaktadır. İnfertilite, her iki cinsiyette de eşit şekilde görülmektedir.

Ülkemiz gibi akrabalık bağlarının güçlü olduğu toplumlarda, evli çiftlerin genellikle çocuk sahibi olması beklenir. Ancak düzenli ve korunmasız bir yıldan fazla süren cinsel ilişkiye rağmen her altı çiftten biri bebek sahibi olamamaktadır. İnfertilite, obezite, sigara, çevresel toksinler, sağlıksız beslenme ve düzensiz yaşam koşulları gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Erkeklerdeki üreme sağlığı ile ilgili problemler de infertilite riskini artırabilir. Bu nedenle infertilite nedenleri belirlendikten sonra kişiye özel tedavi yöntemleri uygulanarak, baba olma hayali gerçekleştirilebilir.

Erkeklerde İnfertilite Riski

Erkeklerde üreme, sperm üretimi ve olgunlaşması süreci ile gerçekleşir. Fertilite, doğal yollarla gebelik elde etme kapasitesini ifade ederken, infertilite çiftin uzun süre gebelik elde edememesini ifade eder. Erkek kaynaklı infertilite, vakaların yarısından sorumludur.

Obezite, sigara, düzensiz beslenme ve çevresel toksinler gibi faktörler, infertilite sorununa neden olabilir. Erkeklerdeki hormonel bozukluklar da infertilitenin önemli sebeplerinden biridir. Tanı için üreme öyküsü alınması, semen analizi yapılması ve fiziksel bulguların değerlendirilmesi önemlidir.

Infertilite şüphesi olan erkeklerde yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, tedavi sürecini olumlu yönde etkileyebilir. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz, sigara ve alkol kullanımının bırakılması, stresin azaltılması gibi yöntemler sperm kalitesini artırabilir. Cerrahi tedavi gerektiren vakalarda ise farklı teknikler uygulanabilir.

PESA, MESA, TESA, TESE ve Mikro TESE Nedir?

Sperm elde etmek amacıyla kullanılan yöntemler arasında PESA, MESA, TESA, TESE ve mikro-TESE gibi teknikler bulunmaktadır. Erkek infertilitesi tedavisi, sorunun kaynağına göre değişiklik gösterebilir. Yaşam tarzı değişiklikleri ise tedavi sürecini destekleyici bir rol oynar.

Related Posts

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Yeni keşif tarihi yeniden yazdıracak: Yaşamın nasıl başladığına dair bilgiler ters yüz oldu

Bilim insanlarının elde ettiği son bulgular, yaşamın kökenine dair ezberleri bozdu. Milyarlarca yıl öncesine uzanan izler, Dünya’daki ilk canlılığın sanılandan çok daha önce ve farklı koşullarda ortaya çıkmış olabileceğini gösteriyor.

Yazın bu yiyecekleri asla tüketmeyin: Vücudun soğuma mekanizmasını zorluyor

Yaz aylarında serin kalmanın yolu sofranızdan geçiyor. Uzmanlara göre, sıcak havalarla başa çıkmanın en etkili yolu, klima kullanımının yanı sıra doğru beslenme alışkanlıklarını benimsemekten geçiyor. İşte yazın tüketilmemesi gerekenler…

Birçok kişinin sıklıkla yaptığı en büyük sabah hatası: Bu yüzden yağ mideye yapışıyor!

Diyabet uzmanı, sabah kahvaltısını atlamanın hem çocuklarda hem de yetişkinlerde insülin direncini artırarak karın bölgesinde yağ birikimine ve metabolik sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Pestisit kalıntılarına maruz kalan çocuklar için tek ilaç; Lucrin Depot sorunu TBMM gündeminde

Pestisit kalıntılarına maruz kalan çocuklar için tek ilaç; Lucrin Depot sorunu TBMM gündeminde

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.