Bakan Kurum’dan belediyelere müsilaj uyarısı

“`html

Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan Önemli Açıklamalar

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2. Uludağ Çevre Forumu’nda geniş katılımcılara hitap etti. Müsilaj sorununa dikkat çeken Bakan Kurum, “Marmara Denizi’ne kıyısı olan belediyelerimiz, ortak çalışmalarımızı yeterince yerine getirmiyor. Doğamıza verdikleri taahhütleri bir an önce gerçekleştirmelerini bekliyoruz. Atık su arıtma tesislerinin artık hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu konuda beklemeye tahammül yoktur. Biz de üzerimize düşeni yapmaya ve her türlü destek vermeye hazırız. Çevre konusunda yaşanan sorunlarda siyaset yeri değil” ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 2. Uludağ Çevre Forumu’nda, Bursa’nın Ulu Cami Meydan Projesi’nden Tarihi Hanlar Bölgesi’nin yeniden canlandırılmasına kadar birçok projede önemli ilerlemeler kaydettiklerini dile getirdi. Forumda ayrıca, akademisyenler, kamu temsilcileri ve iş dünyasından katılımcılar da yer aldı.

“Belediyeler Yükümlülüklerini Yerine Getirmiyor”

Kurum, Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununun iklim değişikliği nedeniyle büyüdüğüne vurgu yaparak, “Deniz suyu sıcaklıklarının artışı ve kirlilik seviyesinin yükselmesi, müsilajın tekrar ortaya çıkmasına yol açıyor. Bakanlık olarak, müsilaja karşı birlikte hareket ettiğimiz belediyelerle hazırladığımız eylem planına sıkı sıkıya bağlıyız. Ancak, bu belediyelerin yeterince faaliyette bulunmadığını üzülerek belirtmek zorundayım” diye ifade etti.

“Çevrede Siyaset Yeri Değil”

Bakan Kurum, Marmara Denizi Koruma Eylem Planı çerçevesinde belediyeleri, taahhüt ettikleri ileri biyolojik atık arıtma tesislerini derhal tamamlamaları konusunda tekrar uyardı. “Marmara’ya kıyısı bulunan tüm yerel yönetimlerden doğaya verdikleri taahhütleri bir an önce yerine getirmelerini bekliyorum. Müsilaj ve benzeri sorunların tekrar yaşanmaması için atık su arıtma tesislerine acilen ihtiyaç var” dedi.

“Doğa Tahribatı Ekosistemi Tehdit Ediyor”

Bakan Kurum, iklim değişikliğinin etkilerini de gözler önüne sererek, “Küresel ölçekte bir gün bile afetsiz geçmiyor. Doğal afetler, ekosistem dengesini sarsmakta ve tarım ile gıda güvenliğimizi tehdit etmektedir. Bazı bölgeler kuraklık ve iklim göçleri nedeniyle neredeyse boşalmış durumda” şeklinde konuştu.

“Döngüsel Ekonomi Fırsatları Değerlendirilecektir”

Kurum, forumda Türkiye’nin iklim kriziyle mücadelesini ve aldığı önlemleri paylaşarak, “2016 yılında Paris İklim Anlaşması’nı imzaladık, ancak adaletsiz uygulamaları tanımıyoruz. Türkiye olarak, büyüme ve kalkınmaya devam ederken doğayla uyumlu sanayi devrimini de gerçekleştirmek için çalışıyoruz” dedi.

“Sıfır Atık Projesi Yeni Aşamalara Geçiyor”

Bakan Kurum, 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi ile Türkiye’nin, Avrupa Yeşil Mutabakatı nedeniyle gelen kısıtlamaları fırsata çevireceğini belirtti. “Sanayide yeşil dönüşüm için yeni bir süreç başlatıyoruz. Tesislerimizin yeşil dönüşüm belgeleri olacak ve bu durum yeni mali fırsatlar sunacak. Geri dönüşüm konusunda daha etkin olmalıyız. Yeni aşamalarla sıfır atık projemizi büyütüyoruz. Sakarya’yı da depozito sistemine pilot il olarak seçtik” ifadelerini kullandı.

“Türkiye, 2053 Hedefine Önceden Ulaşacak”

Bakan Kurum, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının payını 2035 yılına kadar %65’e çıkaracağını belirtti ve “Türkiye Cumhuriyeti, 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefine çok daha önce ulaşacak. Türkiye Yüzyılı, çevre koruma ve doğaya sahip çıkma dönemidir” dedi.

“Konut Töreninde Önemli İsimler Yer Alacak”

Bakan Kurum, 6 Şubat depremlerinin etkilediği on bir ilde büyük ölçekli şehirler inşa ettiklerini dile getirdi. “Ülkemizi deprem konusunu gündemden hemen çıkarmak istiyoruz. Önümüzdeki ay, 250 bininci konutun anahtarlarını Cumhurbaşkanımız ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın katılımıyla Kahramanmaraş’ta teslim edeceğiz” dedi.

“Marmara Depremi Beka Meselesidir”

İstanbul ve Marmara bölgesindeki deneyimlerin hızla yaygınlaştırılacağını söyleyen Kurum, “Marmara’nın ekonomik ağırlığı nedeniyle buradaki bir deprem, ülkemiz için beka meselesidir. Kentsel dönüşüm artık bir zorunluluk, bunu hep birlikte gerçekleştirip afet riskini minimize etmeliyiz” diye belirtti.

“PKK’nın Silah Bırakması Kardeşliğin Zaferidir”

Bakan Kurum, terörle mücadelede gelinen noktaya dikkat çekerek, “PKK terör örgütünün silah bırakması, bu milletin iradesinin bir göstergesidir. Türkiye, kardeşlik ve birlik içerisinde daha güçlü bir geleceğe yürüyecektir. Hepimizin görevi huzur, barış ve istikrarı sağlamak için mücadele etmektir” dedi.

“`

Related Posts

Sağlığa zararlı oyuncak toplatılıyor: Ticaret Bakanlığı satışı durdurdu

Ticaret Bakanlığı, sağlığa zararlı olduğu belirlenen bir oyuncağın satışını yasakladı.

Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından emlakta denetimi sağlamak ve sahte ilanların önüne geçmek üzere, e-Devlet’ten bildirim zorunluluğuna ilişkin düzenleme resmen başladı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik …

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların kaybı sürüyor: Hazine’nin faiz ödemelerinde şok artış!

Hazine’nin faiz ödemeleri, nisan ayında önemli bir artış gösterdi. Ekonomistler, bu artışı Türkiye’nin mali yükümlülükleri ve döviz rezervlerindeki düşüşle ilişkilendiriyor. Bu gelişmeler, ekonomik istikrar üzerinde yeni bir baskı oluşturabilir.

Türkiye-İngiltere arasında 8 milyar dolarlık kritik adım

Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) Başkanı Vehbi Keleş, bu hafta Türkiye ve İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) güçlendirmek üzere imzalanan yeni fasılların ikili ticareti daha da geliştirmek için kritik adım olduğunu söyledi.