DASK hakkında merak edilenler! 13 soruda deprem sigortası…

Türkiye’de Deprem Sigortası: DASK ve İstatistikler

Türkiye genelinde depreme karşı alınabilecek finansal önlemler arasında önemli bir yere sahip olan Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) Zorunlu Deprem Sigortası, ülkedeki konut sahipleri için kritik bir koruma sağlıyor. DASK’ın verilerine göre, Türkiye’deki 20 milyon 32 bin konuttan 11 milyon 272 bin 952’si sigortalı durumda. Bu da Türkiye genelindeki sigortalılık oranının yüzde 56.3 olduğunu gösteriyor.

Türkiye Genelinde Sigortalılık Oranları

Marmara bölgesi, yüzde 63.6 sigortalılık oranıyla listenin başında yer alırken, bu bölgeyi sırasıyla yüzde 60.7 ile Doğu Anadolu, yüzde 56.2 ile Ege ve yüzde 55.3 ile Akdeniz takip ediyor. Güneydoğu Anadolu’nun sigortalılık oranı yüzde 52.8 iken, İç Anadolu ve Karadeniz’in sırasıyla yüzde 49.7 ve 44.7’lik oranları bulunmaktadır.

Zorunlu Deprem Sigortası Hakkında 13 Soru

1-) Hangi Binalar Zorunlu Deprem Sigortası Kapsamında?

Zorunlu Deprem Sigortası genel anlamıyla, belediye sınırları içinde bulunan taşınmazlara yönelik olarak geliştirilmiş bir sigorta türüdür. Mesken olarak kullanılan binalar ve içinde yer alan ticarethane, büro gibi bağımsız bölümler kapsam dahilindedir.

2-) Sigorta Nasıl Yaptırılır?

Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi, tüm sigorta şirketleri, acenteleri ve banka şubeleri aracılığıyla düzenlenebilir.

3-) Poliçe İçin Hangi Bilgiler Gerekli?

Sigorta poliçesi, taşınmaza ilişkin beyanlar doğrultusunda hazırlanmaktadır. Taşınmazın brüt yüzölçümü, yapı tipi, adresi, hasar durumu gibi bilgilerin doğru bir şekilde verilmesi önemlidir.

4-) Prim Tutarı ve Teminat Nasıl Hesaplanır?

Sigorta bedeli, taşınmazın yapı tarzı ve brüt yüz ölçümü esas alınarak belirlenir. Teminat tutarı, tarife fiyatı ile çarpılarak hesaplanır.

5-) Teminat Tutarı Ne Kadar?

Bir mesken için verilebilecek azami teminat tutarı 1 milyon 704 bin 162 TL’dir. Sigorta bedeli hesabında betonarme konutlar için 8 bin 39 TL, diğer konutlar için 5 bin 359 TL metrekare bedeli alınır.

6-) Hatalı Bilgi Durumunda Ne Olur?

Sigortalı, gerçeğe aykırı beyanda bulunduğunda mağduriyet yaşayabilir. Bu nedenle beyan edilen bilgilerin doğru olması önemlidir.

7-) Kiracılar Sigorta Yaptırabilir mi?

Kiracılar, ev sahibi adına Zorunlu Deprem Sigortası yaptırabilirler. Tazminat, tapuda hak sahibi olan kişiye ödenir.

😎 Poliçe Yenileme Zorunluluğu Var mı?

Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi, 1 yıl süreyle geçerlidir ve her yıl yenilenmesi gerekmektedir.

9-) Hasar İhbarı Süresi Var mı?

Sigortalılar, 2 yıllık zaman aşımı süresi içinde hasar ihbarlarını yapabilirler.

10-) İpotekli Taşınmazda Tazminat Durumu

Eğer poliçe üzerinde veya tapuda ipotek bulunuyorsa, tazminat ödemesi rehin alacaklısının onayına göre gerçekleştirilir.

11-) Hasarlı Konutlara Poliçe Düzenlenir mi?

Ağır hasarlı binalar sigortalanmazken, orta ve hafif hasarlı binalar belirli koşullar sağlandıktan sonra sigorta kapsamına alınabilir.

12-) Kolon Kesilen Binalarda Tazminat Geçerli mi?

Kolon kesiminde sigortalının kastı veya bilgisi olmadığı durumlarda tazminat ödenir ve ardından bu duruma sebep olanlar hakkında yasal yollara başvurulabilir.

13-) Hasar İhbarı Nasıl Yapılır?

Sigorta sahipleri, hasar ihbarlarını DASK’ın “ALO 125” Zorunlu Deprem Sigortası Hattı’na ya da resmi web siteleri üzerinden iletebilirler.

Related Posts

Avustralya hükümetinden ücretsiz sağlık yardım hattı

Avustralya’nın İşçi Partisi hükümeti, 3 Mayıs’ta yapılacak genel seçimleri kazanması halinde, hayat pahalılığının temel sorun olacağı ülkenin evrensel sağlık sistemini ücretsiz tıbbi danışma hattı ve tele sağlık hizmetiyle güçlendirme sözü verdi.

Tüpraş işçisi hakkı için ayakta

3 bin 500 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yüzde 28 zam teklifine karşı işçiler rafinerilerde iş durdurdu. Petrol-İş, “Bu işin hakkı bu değil” derken, gözler yarın yapılacak yeni toplantıya çevrildi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları Erzurum’da bir araya geldi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 6. Turizm Bakanları Toplantısı (EİT 2025), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde, üye ülke temsilcilerinin katılımıyla Erzurum’da gerçekleştirildi.

İş insanı Ali Osman Boyner son yolculuğuna uğurlandı

Boyner Holding ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneğinin (TÜSİAD) kurucularından, Boyner Grubu Onursal Başkanı Ali Osman Boyner’in cenazesi İstanbul’da düzenlenen töreninin ardından toprağa verildi.

İstanbul’daki evler için kritik çağrı: Birleşin ve güçlendirin

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkan Yardımcısı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Özlem İmren, güçlendirmenin yama değil, binanın sıfır bina performansına ulaşması için yapılan müdahaleler olduğunu belirterek, konutlarda da güçlendirme çalışmalarının yaygınlaştırılması çağrısında bulundu.

Intel’de büyük değişim: İşten çıkarma dalgası ve ofise dönüş zorunluluğu

Çip devi Intel, CEO Lip-Bu Tan yönetiminde yeniden yapılanmaya hız verdi. Haftada dört gün ofisten çalışma zorunluluğu getiren şirket, çalışanlarının yüzde 20’sini işten çıkarmaya hazırlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir