İtalya’da İsrailli casus yazılım skandalı: Hükümet reddetti parlamento ortaya çıkardı

İtalya Parlamentosu Soruşturması: Hükümet, Aktivistlerin Telefonlarını Hackledi

İtalya parlamentosunun bir komitesi, hükûmetin göçmenlerle çalışan bazı aktivistlerin telefonlarını hacklemek için siber şirket Paragon tarafından geliştirilen İsrail yapımı casus yazılım Graphite’i kullandığını doğruladı. Ancak komitenin nihai raporunda, ülkenin iktidardaki sağcı partisini eleştirmesiyle tanınan önde gelen bir araştırmacı gazetecinin telefonunun İtalyan casus ajansları tarafından hacklendiği iddiasını doğrulayamadığı belirtildi.

Paragon; İsrail, Avrupa, ABD ve Singapur’daki istihbarat ve kolluk kuvvetlerine satılan Graphite casus yazılımını geliştirdi. Ocak ayında WhatsApp, Paragon’un casus yazılımı kullanılarak yaklaşık 100 kullanıcı hesabının ele geçirilmiş olabileceğini tespit ettiğini duyurdu. Potansiyel hedefler listesinde sivil toplum aktivistleri ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin partisi ile neo-faşist hareketler arasındaki bağları ortaya çıkaran bir İtalyan araştırmacı gazeteci de bulunuyordu.

WhatsApp Saldırısı ve Sonrası

WhatsApp’ın ifşasının ardından, dijital haklar grubu Citizen Lab şüpheli hedeflerin telefonlarını inceledi ve Paragon’un birkaç müşterisi ve casus yazılımını nasıl kullanıldığını ortaya koyan ayrıntılı bir rapor yayımladı.

Paragon, devletlerin şifrelenmiş cihazlara erişmesine olanak tanıyan casus yazılımının kötüye kullanıldığı iddialarıyla karşı karşıya kaldı.

Meta’nın WhatsApp saldırısını duyurmasının ardından Paragon, Roma’da gerçekleşen parlamento komitesi incelemesinin sonuçlarını beklerken İtalya’nın istihbarat teşkilatının sistemlerine erişimini kısıtladı.

İsrail televizyonu Zman Emet’in haberine göre; İtalyan yetkililer bu erişim kısıtlamasına çok sinirlendi ve İtalya Başbakanı Meloni, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu arayarak “konuya açıklık getirmesini” istedi.

T24’ün haberine göre İtalya’nın casus yazılım kullanımını araştıran parlamento komitesinin bulguları gün yayımlandı.

Güvenlik ve İtalyan Aktivistler

Komite, Paragon’un Graphite’i 2023 yılından itibaren ülkenin dış istihbarat servisi de dahil olmak üzere iki İtalyan ajansına sağladığını doğruladı. Raporda, sağlanan Graphite sürümünün telefonun mikrofonunu veya kamerasını etkinleştirme özelliğini içermediği belirtildi.

Rapor ayrıca Graphite’in WhatsApp’ta Meta’nın Aralık 2024’te, casus yazılımın faaliyetinin kamuoyuna açıklanmasından bir ay önce tespit ettiği ve yamaladığı bir güvenlik açığından yararlandığını doğruladı.

İsrail televizyonunun son haberine göre, güvenlik açığının ortaya çıkması İsrail’in askeri istihbarat biriminde “paniğe neden oldu”.

Göçmen Hakları ve İtalyan Aktivistler

İtalyan komitesi ayrıca Meta’nın İtalya’da göçmen haklarıyla ilgilenen Luca Casarini, Giuseppe Caccia ve David Yambio gibi bazı aktivistlerin telefonlarının hacklendiği iddiasını da doğruladı.

Raporda, bu aktivistlerin yasal olarak izlendiği ve onlara karşı casus yazılım kullanımının İtalya’daki ilgili yasal makamlarla koordinasyon içinde yapıldığı belirtildi.

Ayrıca komite, ülkede casus yazılım kullanımını düzenleyen gözetim mekanizmalarının iyileştirilmesini tavsiye etti. Komite ayrıca Casarini ve Caccia’nın Giorgia Meloni iktidara gelmeden önce, önceki hükümetler döneminde başlatılan operasyonlarda hedef alındığını vurguladı.

Ancak komite, WhatsApp’ın gazeteci Francesco Cancellato’nun akıllı telefonunun hacklenmesinin arkasında İtalya’nın olduğu iddiasını kesin bir dille reddetti.

Related Posts

Milyonların girdiği sınav için askeri önlemler: Sistem fısıldayanı bile yakalıyor

13 milyondan fazla öğrencinin üniversiteye girebilmek için yarıştığı Çin’de, sınavlarda kopyayı önlemek için alınan sert önlemler bu yıl zirveye ulaştı. Öğrenciler, alınan önlemler karşısında neye uğradığını şaşırdı…

Husiler: İran’a olası saldırı durumunda ABD savaş gemilerini hedef alırız

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, yaptığı açıklamada bölgedeki gelişmeleri yakından izlediklerini ve ülkeyi savunmak amacıyla gerekli ve meşru adımları atacaklarını ifade etti. Seri, İsrail’in bölgede tam hakimiyet kurma çabasında olduğunu öne …

İki milyarlık İslâm alemi artık tek bir kutup olmalı

İslam İşbirliği Teşkilatı 51. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ev sahipliğinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda başladı. 1969’da Mescid-i Aksa’nın kundaklanmasını ardından İslam dünyasındaki tepkiler üzerine kurulan teşkilat, o günden bu yana faaliyet gösteriyor. 1,7 milyar Müslümanın yaşadığı çok geniş bir coğrafyayı temsil eden İİT, dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birini oluşturuyor. İİT ülkeleri, dünya ham petrol rezervinin yüzde 66’sına ve doğal gaz rezervinin de yüzde 60’ına sahip. İİT ülkelerinin dünya üretimindeki payı yüzde 10,6; ihracatındaki payı yüzde 10,1; doğrudan yabancı yatırımlarındaki payı yüzde 11,3. Tüm bunlara rağmen İslâm coğrafyasında yaşanan kan, gözyaşı bir türlü son bulmuyor. 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’nde yaşanan katliam ve son 10 gündür İran’a başlatılan saldırılar bir kez daha gösterdi ki; İslâm dünyası ayağa kalkmalı ve birlik olmalıdır. Kurtuluş, sadece tek bir kutup olarak olacaktır.

Ülke genelinde bitter çikolata markası için kırmızı alarm verildi

Süt alerjisi olanlar için bitter çikolata markası için bilgilendirme yapıldı. Ülke genelinde toplatılan çikolata markası için ‘en ufak bir hatada büyük sonuçlar doğurabilir’ uyarısı.

Yasemin’in suçu neydi?

9 yaşındaki kızın canına kıyan kuzen, annesi kanserden öldüğü için dayısına kin güttüğünü ve kızını öldürmeye karar verdiğini söyledi. Yani zavallı Yasemin hiç uğruna hayattan koparılmış.

HSK kararnamesi açıklandı: İmamoğlu’nun diploma davasına bakan hakim değişti!

HSK’nin 2025 yılı Ana Kararnamesi yayımlandı. Buna göre adli yargıda 3 bin 698, idari yargıda 338 hakim ve savcının görev yeri değişti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul İdare Mahkemesi’nde süren ‘diploma’ davasına bakan 5. İdare Mahkemesi Başkanı’nın da görev yeri değişti.