Nihat Zeybekci enflasyonun nasıl oluştuğunu anlattı: Bütün oklar AKP’yi gösterdi…

Türkiye’nin ekonomik durumu oldukça zorlu bir süreçten geçiyor. 2002 yılında yüzde 46 seviyesinde olan politika faizi, AKP’nin iktidara gelmesiyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan yönetiminde yıllar sonra yine aynı seviyeye çekildi.

Ekonomi Bakanlığı yaptığı 24 Mayıs 2016 – 10 Temmuz 2018 döneminde ve şu anda AKP Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Nihat Zeybekci’nin enflasyon konusundaki açıklamaları ekonomideki gerçekleri bir kez daha gözler önüne serdi.

Ekonominin sorunları bu sefer AKP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci tarafından gündeme getirildi.

‘DAHA İYİ KOŞULLARDA YAŞARLARDI’

Nihat Zeybekci’nin Ekol TV’de yaptığı açıklamada, bugün en düşük emekli maaşının 15 bin lira olduğunu ve bunun yetersiz olduğunu belirtti. Zeybekci, 100 bin lira maaş verilse insanların refahını artırarak, daha iyi koşullarda yaşamalarını sağlayarak dünyadaki yoksulluğun ve açlığın önüne geçilebileceğini ifade etti.

Ancak veriler, para basmanın bu iddiayı desteklemediğini gösterdi.

1 AYDA 95 YILLIK PARA BASILDI!

‘Trading Economics’ verilerine göre, 2025 Şubat ayında M1 6.64 trilyon iken Mart ayında %9.48 artışla 7.27 trilyona yükseldi.

M0’da ise dikkat çeken bir artış gözlendi. 2025 Şubat’ta 644 milyar olan M0, Mart ayında %14.45 artışla 760 milyara çıktı. Bu 116 milyarlık fark, Türkiye’nin 95 yılda bastığı paraya denk gelmektedir. Aynı zamanda 2018 Şubat’ta dolaşımdaki Türk Lirası miktarı da 116 milyardı.

DİP NOT: M0, en dar anlamdaki para arzını ifade eder. M1 ise bankalarda bulunan vadesiz mevduatın M0’a eklenmesiyle oluşur.

PARA BASMANIN ENFLASYONA ETKİSİ

Nihat Zeybekci’nin açıklamalarında belirttiğine göre, para arzındaki artışın enflasyona yol açtığına dikkat çekmektedir. Ayrıca kira fiyatları gibi tüketim maddelerinin miktarlarının artmaması durumunda dağıtılan paranın enflasyon olarak geri döneceğini vurguladı.

Zeybekci, asgari ücretin 22 bin lira değil de 52 bin lira olması durumunda kira fiyatlarının da hemen artacağını belirtti.

Related Posts

Merkez Bankası zorunlu karşılıklarda değişikliğe gitti

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek ve Türk lirasına (TL) geçişi desteklemek amacıyla makroihtiyati çerçevede değişiklikler yapılmasını kararlaştırdı. Buna göre, gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 60 …

Konutta ihtiyaçtan rekor!

Konut satışları mayıs ayında çifte rekor kırarak artmaya devam ediyor. Bu dönemde özellikle oturmak için ihtiyaçtan konut alanların piyasayı canlandırdığı ifade ediliyor. Yüksek kiralar tüketiciye krediyi makul gösterirken aynı zamanda konutta reel olarak fiyatların artmaması da alımda etkili oluyor 

Faiz kararı bankacılık endeksini vurdu: Borsa düştü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararını açıklamasının ardından Borsa İstanbul’da bankacılık endeksi negatife döndü. TCMB, bugünkü toplantısında piyasa beklentisine paralel olarak politika faizini yüzde 46’da sabit tuttu. Banka …

İktisatçı Mahfi Eğilmez değerlendirdi: İsrail-İran gerilimi Türkiye ekonomisini nasıl etkiler?

İktisatçı Mahfi Eğilmez, İsrail-İran geriliminin Türkiye ekonomisi üzerindeki olası etkilerini değerlendirdi. Bölgedeki tansiyonun piyasalarda ve enflasyon üzerinde yaratabileceği risklere dikkat çekti.

Asya borsaları karışık seyrediyor: Orta Doğu gerilimi ve Fed etkisi! (18 Haziran 2025)

Küresel piyasalarda, İsrail-İran geriliminin tetiklediği jeopolitik endişeler risk iştahını azaltırken, ABD’nin de tansiyonun yükseldiği bölgeye doğrudan müdahale edebileceği yönündeki haber akışı mevcut risklerin artmasına neden oluyor. Jeopolitik …

Ziraat Bankası’na 500 milyon dolarlık yeni finansman

Ziraat Bankası’na 500 milyon dolarlık yeni finansman