Pestisit kalıntılarına maruz kalan çocuklar için tek ilaç; Lucrin Depot sorunu TBMM gündeminde

Çocuklarda Lucrin Depot İlacı Krizi TBMM Gündeminde

Çocuklarda erken ergenliği tedavi etmek için kullanılan Lucrin Depot ilacının eczanelerde bulunamaması, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tartışma konusu oldu. DEM Parti Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu‘na yazılı soru önergesi vererek konuyu gündeme taşıdı.

Pestisitlerin çocuk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dair bilimsel raporların arttığı bir dönemde, Lucrin Depot ilacının bulunamaması hem uzmanlar hem de halk arasında endişe yaratıyor. Yaşanan sorunun sadece tedarikle ilgili olmadığını belirten eczacılar ve çocuk sağlığı uzmanları, bu durumun yapısal bir kamu politikası sorunu olduğunu vurguluyorlar.

Karar’ın aktardığına göre, Lucrin Depot ilacının çocukların fiziksel ve psikolojik sağlığı üzerinde ciddi tehdit oluşturduğunu belirten Gergerlioğlu, Sağlık Bakanlığı’na şu soruları yöneltti:

  • “Lucrin Depot ilacının ithalatı durduruldu mu?”
  • İlacın piyasada bulunamaması nedeniyle alınan önlemler nelerdir?
  • Bu ilacın muadili mevcut değil mi?
  • Döviz kuru ile sabit Euro kuru arasındaki fark, ilaç krizini derinleştiriyor mu, bu konuda güncelleme yapılacak mı?
  • Son beş yılda ilaç teminiyle ilgili bakanlığa kaç şikayet geldi?
  • Pestisit kalıntılarına maruz kalan çocukların sağlığını korumak için neler yapılıyor?

Gergerlioğlu, Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın konuyla ilgili tatmin edici açıklamalar yapmadığını belirterek, “Bilimsel bilgi ve kurumsal kapasite var, eksik olan sadece politik irade” dedi.

Greenpeace Raporu: Sofralardaki Zehir

Greenpeace Türkiye’nin “Pestisitler ve Çocuklar” raporuna göre, sebze ve meyvelerde yüksek oranda hormon bozucu, kanserojen ve sinir sistemine zarar veren pestisitler tespit ediliyor. Bu pestisitlerin %43’ü PFAS içeriyor ve çocukların gelişmekte olan bağışıklık ile sinir sistemlerine kalıcı zararlar verebiliyor.

Eczacı Odaları: Yapısal Bir Kriz

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, “Muadili yok. Firma Türkiye’ye satmıyor. Rapor alma şartları da zorlaştırılmış olabilir” diyerek yaşananların geçici değil, yapısal bir ilaç politikası krizi olduğunu belirtti. Ankara Eczacı Odası Başkanı Cem Abbasoğlu, yaşananların “geçici bir tedarik sorunu değil, yapısal bir ilaç politikası çöküşü” olduğunu ifade etti.

Serbest piyasada Euro kuru 44 TL’yi aşarken, Sağlık Bakanlığı’nın hala 21,67 TL sabit Euro kuru kullandığı ilaç fiyatlandırmasının, ithal ilaçların ülkeye girişini zorlaştırdığı belirtiliyor.

Related Posts

Yeni keşif tarihi yeniden yazdıracak: Yaşamın nasıl başladığına dair bilgiler ters yüz oldu

Bilim insanlarının elde ettiği son bulgular, yaşamın kökenine dair ezberleri bozdu. Milyarlarca yıl öncesine uzanan izler, Dünya’daki ilk canlılığın sanılandan çok daha önce ve farklı koşullarda ortaya çıkmış olabileceğini gösteriyor.

Yazın bu yiyecekleri asla tüketmeyin: Vücudun soğuma mekanizmasını zorluyor

Yaz aylarında serin kalmanın yolu sofranızdan geçiyor. Uzmanlara göre, sıcak havalarla başa çıkmanın en etkili yolu, klima kullanımının yanı sıra doğru beslenme alışkanlıklarını benimsemekten geçiyor. İşte yazın tüketilmemesi gerekenler…

İnfertilite Her 6 Çiftten Biri Çocuk Sahibi Olamıyor

İnfertilite yayılıyor. Uzmanlar, 6 çiftten birinin çocuk sahibi olamadığını belirterek, “İnfertilite yani kısırlık her iki cinsiyette de eşit oranda görülüyor” dedi. 

Birçok kişinin sıklıkla yaptığı en büyük sabah hatası: Bu yüzden yağ mideye yapışıyor!

Diyabet uzmanı, sabah kahvaltısını atlamanın hem çocuklarda hem de yetişkinlerde insülin direncini artırarak karın bölgesinde yağ birikimine ve metabolik sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!