Sonsuzluğun anahtarı bu canlıda saklı

Axolotl Yenilenme Sürecinde Retinoik Asit Molekülü Keşfedildi

Northeastern Üniversitesi ve Kentucky Üniversitesi’nden araştırmacılar, Meksika semenderi axolotl’un (Ambystoma mexicanum) uzun yenileme sürecinde kilit rol oynayan bir molekülü tespit etti: Retinoik asit. Bu molekül, vücuda nerede neyin yeniden oluşması gerektiğini ‘haber veren’ bir sinyal görevi üstleniyor.

Çalışmayı yürüten biyolog James Monaghan, süreci şöyle özetliyor:

“Hücreler bu sinyali alıyor ve ‘dirsekteyim, o zaman el çıkmalı’ ya da ‘omuzdayım, tüm kolu yeniden büyütmeliyim’ şeklinde yanıt veriyor.”

Retinoik asit, axolotl’un kol bölgesinde bir yoğunluk haritası oluşturuyor. Molekülün seviyesi omuza yaklaştıkça artarken, onu parçalayan enzimin yoğunluğu azalıyor. Bu oran farkı, yenileyici hücrelerin “nerede” ve “ne kadar” büyümesi gerektiğini belirliyor.

FAZLA ASİT, TAM KOL BÜYÜMESİ

Araştırmacılar, axolotl’un eline fazladan retinoik asit enjekte ettiğinde sadece el değil, tüm bir kolun yeniden oluştuğunu gözlemledi. Bu, molekülün uzvun tümünü inşa edecek kadar kapsamlı bir talimat seti sunduğunu gösteriyor.

İNSAN VÜCUDUNDA DA POTANSİYEL MEVCUT

İlginç olan şu ki; insan vücudunda da benzer moleküller ve hücreler mevcut. Ancak bu hücreler, doğru yenilenme komutları yerine yara izi oluşturmaya odaklı çalışıyor. Monaghan ve ekibi şimdi, bu biyolojik ‘yanıtı’ yeniden programlamanın yollarını araştırıyor.

Monaghan, insanların uzuvlarını yeniden çıkarabilme ihtimalleriyle ilgili “Fibroblastlarımızı bu yenileyici sinyalleri dinlemeye ikna edebilirsek, gerisini zaten biliyorlardır… Zira gelişim sürecinde o uzuvları bir kez üretmişlerdi” diyor.

YENİLENME BİR GÜN MÜMKÜN OLABİLİR

Yeni bulgular, sadece yara izsiz iyileşmenin ötesine geçip, kaybedilen bir parmağın ya da bir gün tüm bir elin yeniden oluşmasının önünü açabilir. Monaghan, bu fikrin henüz uzak ama tamamen imkansız olmadığını vurguluyor.

Araştırmanın sonuçları, saygın bilim dergisi Nature Communications’ta yayımlandı.

Related Posts

Bilim insanlarının izlediği bu dört asteroitin Dünya’ya çarpma olasılığı var mı?

Asteroitleri muhtemelen sadece bilimkurgu filmi izlerken veya haberlerde Dünya’ya çarpabileceği söylendiğinde düşünüyoruz. Ancak bazı kurum ve gözlemevlerinin onları sürekli izlemesinin bir nedeni var.

Gündemi sarsan dizi ve oyun gerçek çıktı! Last of Us virüsü kanıtlandı

Ekranlarda izlediğimiz korkutucu senaryolar, sandığımızdan çok daha eski bir gerçeğe dayanıyor olabilir. Bilim insanları, günümüzde popüler kültürde sıkça yer bulan “zombi mantarları”nın, aslında 99 milyon yıl öncesine kadar uzanan bir geçmişi olduğunu ortaya çıkardı.

30. Ramazan Demirci Açık Alan Hentbol Turnuvası’nda kazananlar belli oldu

Geleneksel hale gelen Ramazan Demirci Açık Alan Turnuvası’nın 30’uncusu, Antalya’nın Alanya ilçesinde tamamlandı. 50 takım ve 800 sporcunun katılımıyla yapılan turnuvada kazananlar belli oldu.

Artık hiçbir hesap güvende değil! Milyarlarca kullanıcının giriş bilgileri ele geçirildi

Ortaya çıkarılan yeni veri sızıntısı, çok sayıda platformdaki 16 milyar kullanıcının giriş bilgilerinin çalındığı tespit edildi. Google ve Apple başta olmak üzere çok sayıda sosyal medya hesabının da içinde olduğu bu sızıntıda iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi kullanmayan hesapların daha yüksek tehdit altında olduğu vurgulandı.

Kütahya Belediyespor’dan Milli Takıma gurur tablosu

Kütahya Belediyespor, tarihinde bir ilki gerçekleştirerek basketbol branşında Milli Takıma sporcu göndermenin gururunu yaşıyor. Kulüp bünyesinde yetişen genç ve yetenekli basketbolcu Zeki Akant, 3×3 U-23 Yaş Altı Türkiye Milli Takımı’na seçildi.

Amerikan Ordusu silah programlarını gizlemek için uzaylılarla ilgili komplo teorileri yaymış

ABD ordusu, gizli silah programlarının üzerini örtmek için uzaylı teknolojilerine dair sahte deliller uydurmuş ve dedikoduların yayılmasına olanak sağlamış.