Trump yine yaptı yapacağını… Son hamlesi şaşkınlık yarattı!

Trump, Basra Körfezi’ni Arap Körfezi Olarak Adlandırmak İstiyor

ABD Başkanı Donald Trump, önümüzdeki hafta Suudi Arabistan’a yapacağı ziyaret sırasında Amerika Birleşik Devletleri’nin artık “Basra Körfezi” yerine “Arap Körfezi” veya “Arabistan Körfezi” adlarını kullanacağını açıklamayı hedefliyor. Bu kararı iki ABD yetkilisinin doğruladığı belirtiliyor.

Trump’ın bu kararı, bölgedeki Arap ülkelerinin uzun süredir devam eden taleplerine cevap olarak alındığı bildiriliyor. Ancak, bu isim değişikliği İran tarafından olumsuz karşılanıyor. İran, bölgenin adının değiştirilmesine karşı çıkarken, bölge halkı ise “Basra Körfezi” adının antik Pers İmparatorluğu mirasıyla bağdaştığını belirtiyor.

ABD ordusu uzun yıllardır bu deniz alanını “Arap Körfezi” olarak adlandırırken, Trump’ın bu ismi evrenselleştirmeye çalıştığı ifade ediliyor.

İranlılar Karşı Çıkıyor

İran’da halkın büyük bir kısmı, isim değişikliğine sert tepki gösteriyor. İran halkı, denize “Basra Körfezi” adının verilmesini, ülkelerinin tarihi mirasıyla ilişkilendiriyor. Geçmişte İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve dışişleri bakanı Cevad Zarif, Trump’ın coğrafya bilgisine yönelik eleştirilerde bulunmuştu.

Küresel Uyumsuzluk

Trump, resmi belgelerde isim değişikliği yapma yetkisine sahip olsa da, dünyada bu kullanımın yaygınlaşmasını sağlama gücüne sahip değil. Uluslararası Hidrografi Örgütü, denizlerin adlandırılmasında küresel uyum için çaba gösterse de, farklı ülkelerin farklı isimleri tercih ettiği durumlar mevcut.

Öte yandan, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi körfeze kıyısı olan ülkeler, Trump’ın ziyaret programında yer alıyor.

Trump’ın Ziyareti

Trump’ın Suudi Arabistan ziyareti, göreve başladığı tarihten bu yana gerçekleştirdiği ilk yurt dışı seyahat olma özelliğine sahip. Trump, Körfez ülkeleriyle ekonomik ilişkileri geliştirmeyi amaçlarken aynı zamanda bölgedeki siyasi meselelere de çözüm arayışı içinde.

Ayrıca, Trump’ın bu ülkelerle kişisel ticari ilişkileri devam ediyor. Başkanlık görevine gelmesinin ardından da iş sahipliğinden ayrılmayan Trump, bu bağı sürdürüyor.

Related Posts

Milyonların girdiği sınav için askeri önlemler: Sistem fısıldayanı bile yakalıyor

13 milyondan fazla öğrencinin üniversiteye girebilmek için yarıştığı Çin’de, sınavlarda kopyayı önlemek için alınan sert önlemler bu yıl zirveye ulaştı. Öğrenciler, alınan önlemler karşısında neye uğradığını şaşırdı…

Husiler: İran’a olası saldırı durumunda ABD savaş gemilerini hedef alırız

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, yaptığı açıklamada bölgedeki gelişmeleri yakından izlediklerini ve ülkeyi savunmak amacıyla gerekli ve meşru adımları atacaklarını ifade etti. Seri, İsrail’in bölgede tam hakimiyet kurma çabasında olduğunu öne …

İki milyarlık İslâm alemi artık tek bir kutup olmalı

İslam İşbirliği Teşkilatı 51. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ev sahipliğinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda başladı. 1969’da Mescid-i Aksa’nın kundaklanmasını ardından İslam dünyasındaki tepkiler üzerine kurulan teşkilat, o günden bu yana faaliyet gösteriyor. 1,7 milyar Müslümanın yaşadığı çok geniş bir coğrafyayı temsil eden İİT, dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birini oluşturuyor. İİT ülkeleri, dünya ham petrol rezervinin yüzde 66’sına ve doğal gaz rezervinin de yüzde 60’ına sahip. İİT ülkelerinin dünya üretimindeki payı yüzde 10,6; ihracatındaki payı yüzde 10,1; doğrudan yabancı yatırımlarındaki payı yüzde 11,3. Tüm bunlara rağmen İslâm coğrafyasında yaşanan kan, gözyaşı bir türlü son bulmuyor. 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’nde yaşanan katliam ve son 10 gündür İran’a başlatılan saldırılar bir kez daha gösterdi ki; İslâm dünyası ayağa kalkmalı ve birlik olmalıdır. Kurtuluş, sadece tek bir kutup olarak olacaktır.

Ülke genelinde bitter çikolata markası için kırmızı alarm verildi

Süt alerjisi olanlar için bitter çikolata markası için bilgilendirme yapıldı. Ülke genelinde toplatılan çikolata markası için ‘en ufak bir hatada büyük sonuçlar doğurabilir’ uyarısı.

Yasemin’in suçu neydi?

9 yaşındaki kızın canına kıyan kuzen, annesi kanserden öldüğü için dayısına kin güttüğünü ve kızını öldürmeye karar verdiğini söyledi. Yani zavallı Yasemin hiç uğruna hayattan koparılmış.

HSK kararnamesi açıklandı: İmamoğlu’nun diploma davasına bakan hakim değişti!

HSK’nin 2025 yılı Ana Kararnamesi yayımlandı. Buna göre adli yargıda 3 bin 698, idari yargıda 338 hakim ve savcının görev yeri değişti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul İdare Mahkemesi’nde süren ‘diploma’ davasına bakan 5. İdare Mahkemesi Başkanı’nın da görev yeri değişti.