Uzmanlardan Marmara uyarızı: Karadeniz’den jet akıntısı geliyor, müsilajlar artabilir
Marmara Denizi’nde Müsilaj Oluşumu Hızlanıyor
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Barış Salihoğlu, yağışlardaki azalışın Karadeniz’den Marmara Denizi’ne giren suyu etkilediğini ve bu durumun da Bostancı Sahili’nde görüldüğü gibi müsilaja neden olduğunu, kuraklık sürerse müsilaj oluşumunun da artacağını belirtti.
Marmara Denizi’nde 2 hafta önce deniz yüzeyinin altında tespit edilen müsilaj oluşumu, Kadıköy Bostancı Sahili’nde 2 gün üst üste deniz yüzeyinde görüldü.
Salihoğlu, özellikle Karadeniz’den gelen suyun bir süre düşük seviyede seyretmesi nedeniyle Marmara Denizi’nin üst suyunda değişimin az olduğunu ve bu durumun müsilaj oluşumuna yol açtığını ifade etti.
Marmara’daki ana sorunun kirlilik ve oksijen azlığı olduğunu vurgulayan Salihoğlu, kirlilik girdilerinin hala yüksek olduğunu ve bu nedenle müsilajın artış gösterebileceğini söyledi.
Kuraklığın Marmara’da değişime ciddi etkisi olduğunu belirten Salihoğlu, artan sıcaklıkların ve azalan yağışların müsilaj oluşumunu hızlandırdığını ifade etti.
Salihoğlu, kirliliğin azaltılmadığı sürece, kuraklık ve su dolaşımındaki azalma nedeniyle benzer olayların sık görülebileceğini belirtti. Müsilajın görülmemesi durumunda bile Marmara’nın durumunun endişe verici olduğunu vurgulayan Salihoğlu, kirliliğin ve oksijen azlığının hala devam ettiğini bildirdi.
Salihoğlu, denizlerdeki kirliliğin alarm verici olduğunu, iklim değişikliğinin etkilerinin arttığını ve Türkiye’nin bu durumdan oldukça etkilendiğini söyledi.
“Oksijensiz bir Marmara’dan kurtulmak istiyoruz”
Salihoğlu, atık su deşarjlarının arıtılması gerektiğini belirterek, kirliliğin en aza indirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Susurluk Havzası’ndan Marmara’ya kirlilik sızdığını belirten Salihoğlu, nehirlerin doğal ekosistemine dönüştürülmesi gerektiğini ve kirliliğin azaltılmasının önemli olduğunu dile getirdi.
“Marmara’nın temiz ve oksijenli bir hale gelmesini arzuluyoruz, bu bizim en büyük isteğimiz. Oksijeni artmış, kirliliği azalmış ve biyoçeşitliliği sağlıklı bir Marmara istiyoruz. İklim değişikliğiyle başa çıkarken diğer sorunları da çözmeliyiz.” (AA)