Von der Leyen: Bilim insanları için Avrupa’ya giriş ve Avrupa’da kalma sürecini hızlandıracağız

AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen: Bilim İçin Avrupa’ya Giriş ve Kalış Süreçleri Kolaylaşacak

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bilim insanları ve araştırmacılar için Avrupa’ya giriş ve kalış süreçlerini kolaylaştıracaklarını, ilgili kurumlarla daha kolay bağlantıya geçmelerini sağlayacaklarını söyledi.

Von der Leyen Fransa’nın ev sahipliğinde, başta ABD olmak üzere dünya genelinden bilim insanlarının Avrupa’ya yerleşmesini teşvik etmek amacıyla düzenlenen “Bilim İçin Avrupa’yı Seç” başlıklı etkinliğin kapanışında konuştu.

“Bilimin, Avrupa’daki geleceğimizin anahtarını elinde tuttuğuna inanıyorum.” diyen von der Leyen sağlıktan iklime güncel küresel zorlukları ele almak için Avrupa’nın giderek bilime daha fazla odaklanacağını söyledi.

Von der Leyen, “Hepimiz bilimin pasaportu, cinsiyeti, etnik kökeni veya siyasi partisi olmadığı konusunda hemfikiriz.” ifadesini kullandı.

Avrupa’nın bilim ve araştırma altyapısına değinen von der Leyen, şunları kaydetti:

“Avrupa halihazırda dünyanın en yüksek ikinci bilimsel çıktısına sahiptir. Dünyadaki toplamın dörtte birine denk gelen 2 milyondan fazla araştırmacıya ev sahipliği yapmaktadır. Yeşil teknoloji, sağlık, ekonomi, işletme ve sosyal bilimlerde lideriz. Havacılıktan otomotiv mühendisliğine, robotiğe, biyoteknolojiden ilaçlara kadar geleceğimiz için çok önemli olan bilimsel araştırma ve teknoloji alanlarında mükemmeliz. Parçacık fiziğinden moleküler biyolojiye ve uzay araştırmalarından nükleer füzyona kadar, dünya standartlarında bir araştırma altyapımız var. Bu, Avrupa’yı temel araştırmalarda lider yapıyor.”

Von der Leyen, AB’nin bu yeni vizyonu çerçevesinde Avrupa’ya göçü “daha kolay ve daha çekici” hale getireceklerini vurguladı.

“Avrupa’ya giriş ve Avrupa’da kalma sürecini hızlandıracağız.” diyen von der Leyen, kamu ve özel kurumları yüksek vasıflı çalışanlar ve araştırmacılarla daha iyi bağlantı kurmaları için destekleyeceklerini dile getirdi.

Von der Leyen, “Marie Curie’nin bir zamanlar yaptığı gibi, yurt içinde veya yurt dışında her araştırmacıya, bilimde bir hayat hayal eden her genç kıza ve erkeğe mesajımız açıktır. Bilimi seçin. Avrupa’yı seçin.” değerlendirmesinde bulundu.

AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, 2025-2027 döneminde araştırmacıları desteklemek için 500 milyon avroluk bir paket önereceklerini duyurdu.

Related Posts

Milyonların girdiği sınav için askeri önlemler: Sistem fısıldayanı bile yakalıyor

13 milyondan fazla öğrencinin üniversiteye girebilmek için yarıştığı Çin’de, sınavlarda kopyayı önlemek için alınan sert önlemler bu yıl zirveye ulaştı. Öğrenciler, alınan önlemler karşısında neye uğradığını şaşırdı…

Husiler: İran’a olası saldırı durumunda ABD savaş gemilerini hedef alırız

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, yaptığı açıklamada bölgedeki gelişmeleri yakından izlediklerini ve ülkeyi savunmak amacıyla gerekli ve meşru adımları atacaklarını ifade etti. Seri, İsrail’in bölgede tam hakimiyet kurma çabasında olduğunu öne …

İki milyarlık İslâm alemi artık tek bir kutup olmalı

İslam İşbirliği Teşkilatı 51. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ev sahipliğinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda başladı. 1969’da Mescid-i Aksa’nın kundaklanmasını ardından İslam dünyasındaki tepkiler üzerine kurulan teşkilat, o günden bu yana faaliyet gösteriyor. 1,7 milyar Müslümanın yaşadığı çok geniş bir coğrafyayı temsil eden İİT, dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birini oluşturuyor. İİT ülkeleri, dünya ham petrol rezervinin yüzde 66’sına ve doğal gaz rezervinin de yüzde 60’ına sahip. İİT ülkelerinin dünya üretimindeki payı yüzde 10,6; ihracatındaki payı yüzde 10,1; doğrudan yabancı yatırımlarındaki payı yüzde 11,3. Tüm bunlara rağmen İslâm coğrafyasında yaşanan kan, gözyaşı bir türlü son bulmuyor. 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’nde yaşanan katliam ve son 10 gündür İran’a başlatılan saldırılar bir kez daha gösterdi ki; İslâm dünyası ayağa kalkmalı ve birlik olmalıdır. Kurtuluş, sadece tek bir kutup olarak olacaktır.

Ülke genelinde bitter çikolata markası için kırmızı alarm verildi

Süt alerjisi olanlar için bitter çikolata markası için bilgilendirme yapıldı. Ülke genelinde toplatılan çikolata markası için ‘en ufak bir hatada büyük sonuçlar doğurabilir’ uyarısı.

Yasemin’in suçu neydi?

9 yaşındaki kızın canına kıyan kuzen, annesi kanserden öldüğü için dayısına kin güttüğünü ve kızını öldürmeye karar verdiğini söyledi. Yani zavallı Yasemin hiç uğruna hayattan koparılmış.

HSK kararnamesi açıklandı: İmamoğlu’nun diploma davasına bakan hakim değişti!

HSK’nin 2025 yılı Ana Kararnamesi yayımlandı. Buna göre adli yargıda 3 bin 698, idari yargıda 338 hakim ve savcının görev yeri değişti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul İdare Mahkemesi’nde süren ‘diploma’ davasına bakan 5. İdare Mahkemesi Başkanı’nın da görev yeri değişti.