Türkiye genelinde fındık rekoltesi 500 bin tonun altında kalabilir

Giresun Ziraat Odası Başkanı: Don ve Kahverengi Kokarca Zararlarıyla İlgili Açıklama

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, 11-12 Nisan tarihlerinde meydana gelen zirai don ve kahverengi kokarcanın neden olduğu zararlara dikkat çekti. Karan, özellikle 500 rakımın üzerindeki fındık bahçelerinin dondan yüzde 100’e varan zarar gördüğünü vurgularken, TARSİM ve Tarım ve Orman Bakanlığı ekspertizlerinin bu durumu tespit ederek kayıt altına aldıklarını belirtti. Bu bölgelerdeki üreticilerin çerezlik fındık dahi elde edemeyecek durumda olduklarına işaret etti.

Her yıl yapılan masa başı rekolte tahminlerinin gerçeği yansıtmadığını aktaran Karan, bazı çevrelerin her yıl 800-850 bin ton rekolte beklentisi açıkladığına dikkat çekerek, gerçekleşen üretimin ortalama 150 bin ton altında kaldığını ifade etti. Bu yılın beklentisinin de aynı şekilde abartılı olduğunu belirten Karan, sahadaki tespitlerinin Türkiye genelinde rekoltenin 450 bin ton civarında gerçekleşeceğini gösterdiğini söyledi.

Fındığın Türkiye’ye yılda yaklaşık 2 milyar dolarlık döviz girdisi sağladığını hatırlatan Karan, rekoltedeki kaybın hem üreticiyi hem de sektörü olumsuz etkileyeceğini vurguladı.

“ZİRAİ DON, HEYELAN VE KOKARCA…”

Karan, zirai donun yanı sıra bazı bölgelerde heyelanların fındık ocaklarını kökünden söktüğünü belirtti. Üretimin geri kalan kısmının da kahverengi kokarca zararlısının tehdidi altında olduğunu dile getiren Karan, bu zararlıyla etkin şekilde mücadele edilmezse kayıpların artabileceğine işaret etti. Bu durumun sadece bugün değil gelecekte de sorun olacağını belirten Karan, üreticilerin Bakanlık tarafından önerilen ilaçlarla mücadele etmeleri gerektiğini söyledi.

TARSİM kapsamında yapılan ekspertiz çalışmalarının bölgede tamamlandığını belirten Karan, sigortası bulunmayan üreticilere yönelik desteklerin hala netlik kazanmadığını ifade ederek, “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi henüz yayımlanmadı. Kimlere, ne kadar ve ne zaman destek verileceği konusunda belirsizlik devam ediyor. Üreticiler ciddi bir belirsizlikle karşı karşıya” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“HÜKÜMET YOL HARİTASI AÇIKLAMALI”

Bazı üreticilerin bu yıl mahsul alamayacak olmalarına rağmen gelecek yıl için hazırlıkların şimdiden başlaması gerektiğini belirten Karan, yazlık gübreleme ve yapraktan besleme gibi uygulamaların aksatılmaması gerektiğini söyledi. En önemli faktörün kahverengi kokarca zararlısıyla mücadelenin devam etmesi olduğunu belirten Karan, mayıs ve haziran aylarının üreticiler için kritik dönemler olduğunu vurguladı. Hükümetin bir an önce net bir yol haritası açıklaması gerektiğini belirten Karan, üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Kara yollarında yol çalışmaları ile ilgili uyarılar (01 Temmuz 2025)

Karayolları Genel Müdürlüğünün yol durumu bültenine göre, O-4 Otoyolu’nun Hendek Kavşağı 159-160. kilometrelerinde üstyapı yenileme çalışmaları yapılıyor. Bu nedenle D-100 devlet yolundan otoyola girişler ve buradan çıkışlar trafiğe kapatıldı …

TÜRK-İŞ: Açlık sınırı 26 bin TL’yi, yoksulluk sınırı 85 bin TL’yi aştı

TÜRK-İŞ: Açlık sınırı 26 bin TL’yi, yoksulluk sınırı 85 bin TL’yi aştı

Doğrudan satışta tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilecek

Ticaret Bakanlığı’nın yeni yönetmelik taslağına göre doğrudan satışlarda tüketiciler, satın aldıkları ürün ya da hizmetten 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayabilecek.

Banka hesaplarını kontrol edin! Binlerce kişiye ödemeler yatırılmaya başladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı binlerce aileye destek ödemesinin yatırıldığını belirtti.

CHP’li Kış isyan etti: Vatandaş vergiye, cezaya, harca çalışıyor

CHP’li Kış, “Bu ülkede vatandaş vergiye, cezaya, harca çalışıyor, sarayın kasası büyüyor!” dedi. CHP’li Gülcan Kış, son artışlarla birlikte yurt dışı çıkış harcının 710 liraya yükseltildiğini, buna ek olarak pasaport işlemlerinde sağlık sigortası bedeli adı altında vatandaştan dört ayda tam 1 milyar lira toplandığını hatırlattı.

Tapu sahiplerine Kentsel dönüşüm uyarısı: Haklarınızı korumak için 7 kritik nokta

Yaşanan depremler sonrası hız kazanan kentsel dönüşüm projeleri, tapu sahiplerinin dikkat etmesi gereken birçok önemli noktayı beraberinde getiriyor. Kentsel dönüşüm süreci, sadece ev sahipleri için değil, aynı zamanda müteahhitler için de karmaşık bir dönemi işaret ediyor. Bu noktada, hak sahiplerinin yasal haklarını güvence altına alabilmesi için sözleşme sürecinde dikkat edilmesi gereken 7 kritik nokta büyük bir önem taşıyor.